Despre magnificul examen de BAC la Limba şi Literatura Română

Citesc tot mai des (chiar dacă subiectul s-a cam răcit) pe bloguri şi în presă despre tupeul pe care l-au avut profesorii când au propus subiectul de la prima probă scrisă a bacalaureatului 2007:

„Scrie un eseu argumentativ, de 2-3 pagini, in care sa prezinti imaginarul poetic traditionalist intr-o poezie studiata, pornind de la ideile exprimate in urmatoarea afirmatie critica:”Traditionalismul nu e convertirea samanatorismului; traditionalismul e un stil, o formula inventata de poetii moderni iesiti adesea din scoala simbolismului” (Nicolae Manolescu, “Metamorfozele poeziei”).”

Aşa suna pacostea de subiect pe care elevii din această promoţie şi-l vor aduce aminte până la adânci bătrâneţi. Am vorbit şi eu cu câţiva dintre ei. Mi-au zis că au rămas blocaţi. De înţeles, de altfel, cine se aştepta la o aşa lovitură. Am întrebat: „S-a putut vorbi?”-mi s-a răspuns: „La ce bun? Ce, crezi că ştia cineva?” L-am auzit şi pe dl Manolescu explicând complexitatea subiectului/ al citatului, aşa cum îl gândise el.

DAR, poate ar trebui să ne întrebăm DE CE nu ştia nimeni un subiect care era în bibliografie. Într-adevăr, un subiect greu, însă o variabilă de luat în calcul. Desigur că ar fi fost minunat dacă s-ar fi putut să scape de BAC cu ”Ion” al lui Rebreanu (mărturisesc că eu cu el am scăpat), dar se face totuşi prea multă agitaţie şi se aruncă acuzaţii ba către profesori, ba către minister. Păi de ce, fraţilor? Era în afara programei? Nu! S-a studiat? Da! (Cel puţin ar fi trebuit). Da, citatul din Manolescu este ambiguu, dar nu cred că avea nimeni pretenţia ca cineva să redea exact ce a vrut criticul să se înţeleagă. Deci, cu ceva cunoştinţe despre cele 3 curente menţionate (dacă nu despre toate măcar despre simbolism şi tradiţionalism), câteva versuri din „În grădina Ghetsemani” (or smth else), puţine înflorituri…nu era chiar aşa mare lucru.

Acum, să fim serioşi, nu e necesar ca tot prostul să fie bacalaureat şi dacă se întâmplă ca o dată la 10 ani să fie sita mai deasă nu e chiar un capăt de lume. La urma urmei, pt facultăţile la care se intra pe baza de dosar se va concura cu cei care au trecut prin aceeaşi probă. Pe de altă parte, cred că se ştie că profesorii corectori sunt extrem de „flexibili”, iar anul acesta probabil vor închide ochii şi mai mult la anumite perle.

Înainte să plângem de mila elevilor silitori, măcar să aşteptăm rezultatele.

Reclame

2 răspunsuri to “Despre magnificul examen de BAC la Limba şi Literatura Română”

  1. Cezar Pricop Says:

    Un val pornit din tine m-a înghesuit fără nicio jenă – asta e clar. Eu în serios te-am luat şi multe întrebări mă chinuesc, mai ales noaptea, de atunci : să-ţi fac ceva sau să te păstrez pentru cealaltă viaţă!? Asta pentru că nu vreau să te descopăr că ai părţi anatomice la fel ca toate. Nu vreau să te pierd, avându-te exact ca ăla. Ştiu, toate vor deveni degradante dacă voi trece dincolo, însă, de pe-aici, şi acum. Aşa, accept ca Dumnezeul meu să fie femeie, adică imperfect. Pentru : numai într-un dumnezeu-femeie te poţi pierde cu totul. Şi eu asta vreau : să scap. Numai aşa poţi deveni una cu pierderea. Adică : Posezi ceva numai dacă renunţi la el. Că, o dată ce-l ai, next step nu poate fi decât pierderea. La ceva ce nu-l ai nu poţi decât renunţa, avându-l. Şi mă tot joc în minte cu tine, aşa, şi-mi place – uite-mă cum am ajuns! Dar valul de la tine nu m-a răsturnat (poate că tu asta-ţi doreai : să-mi fii deasupra), rezist exact ca un falus de catarg al unei corăbii greceşti rătăcită pe o mare a dorinţelor nemanifeste. A trebuit să-mi pătrundă în carne asumându-mi Legea ca să realizez că motivul pentru care mă mai păstrez încă viril şi drept se datoreşte adevărului că valul de la tine este, în fapt, o libaţie : buzele tale l-au atins în mod acosmic. Şi-s ud pe tot corpul de tine – hoaţo, de ce mă chemi aşa şi nu-mi trimiţi un email!? Ţi-e teamă că numai avându-mă mă poţi pierde? Dacă da, decretez : încă de pe-acum mi-e dor de tine!

  2. Adriana Says:

    ???? Chiar bate un pic inspre traditionalism :P, dar prea putin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: